Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Test Knitting - Δοκιμή Πλεξίματος Σχεδίου της Μαριέτας Ιωσηφίδου


"Test Knitting" -  "Δοκιμή Πλεξίματος  Σχεδίου"  

άρθρο της Μαριέτας Ιωσηφίδου
 
το σχέδιό μου First Hug πλεγμένο στο test knitting


Τι πρέπει να γνωρίζει κάποια ή κάποιος σχετικά με το θέμα πριν αποφασίσει να γίνει "test knitter" - "πλέκτρια σε δοκιμή πλεξίματος ενός νέου σχεδίου".

Τα παραπάνω είναι απορίες εύλογες που δημιουργούνται σε ανθρώπους που εμπλέκονται με το πλέξιμο ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, καθώς ειναι ένας όρος που δεν υπήρχε στον ελληνικό χώρο του πλεκτού.  Την ίδια απορία είχα και εγώ πριν πολλά χρόνια οταν πρωτοάκουσα τον όρο,στη διεθνή κοινότητα πλεξίματος  Ravelry http://www.ravelry.com/ . Ετσι κατανοώ την απορία που πολλές κυρίες εκφράζουν στην διαδικτυακή και όχι μόνο επικοινωνία μας.
Θα προσπαθήσω μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία μου ως πλέκτρια, test knitter και σχεδιάστρια πλεκτών με απλά λόγια να σας μεταφέρω  τη σημασία του όρου test knitting-δοκιμή πλεξίματος σχεδίου .

Τι είναι λοιπόν η «δοκιμή πλεξίματος σχεδίου» με βελόνες ή με βελονάκι.
Οι περισσότερες/περισσότεροι σχεδιάστριες/σχεδιαστές, πριν διαθέσουν το σχέδιο που έχουν δημιουργήσει στην αγορά του πλεκτού, περιλαμβάνουν στη διαδικασία του σχεδιασμού του και μια «δοκιμή πλεξίματος σχεδίου» αυτό που λέγεται "test knitting". 
Οι δοκιμάστριες/δοκιμαστές πλεξίματος (τα άτομα που παίρνουν μέρος στο test knitting), καθώς πλέκουν το σχέδιο, προσέχουν και αναζητούν στις οδηγίες του πλεξίματος οποιεσδήποτε ασάφειες που τυχόν υπάρχουν  ή ελλείψεις έτσι ώστε να το επισημάνουν στους σχεδιαστές για να διορθωθούν πριν διατεθεί  το σχέδιο στην αγορά πλεκτού. Βοηθούν δηλαδή τους σχεδιαστές να εντοπίσουν τυχόν λάθη ή ασάφιες κατά την συγγραφή του σχεδίου.
Η διαδικασία δοκιμής πλεξίματος καθορίζεται από τον σχεδιαστή.

Μερικοί σχεδιαστές (ίσως και οι περισσότεροι) ζητούν από τις/τους  testers να πλέξουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη στο σχέδιο  και να δημοσιεύσουν μια φωτογραφία του πλεκτού σας όταν το ολοκληρώσουν με παραπομπή στο όνομα της σχεδιάστριας/σχεδιαστή. 

    Άλλοι μπορεί να σας ζητήσουν να συμπληρωθεί και  ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με την εμπειρία από την/τον tester  οταν ολοκληρώσει το πλέξιμο του σχεδίου.

     Στο εξωτερικό (Αγγλία-Καναδάς-Αμερική-Ιαπωνία) , σε χώρες με έντονη την κουλτούρα του πλεξίματος,  όπου  οι πλεκτοβιομηχανίες είναι πολλές και ισχυρές και υποστηρίζουν τις/τους σχεδιάστριες/σχεδιαστές, όταν γίνεται test knitting  υπάρχει και η  δυνατότητα  
να παρέχουν τα νήματα για το πλέξιμο  και μερικές φορές ακόμη και πληρώνουν τις testers για να κάνουν δοκιμή πλεξίματος για πλεκτοβιομηχανίες.

     Ωστόσο, οι μικρότεροι σχεδιαστές δεν μπορούν να παρέχουν πληρωμή και συνήθως ζητούν  από τις/τους πλέκτριες/τες δοκιμής-testers  να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους νήματα και οι σχεδιάστριες/σχεδιαστές προσφέρουν δωρεάν  τα σχέδιά τους  που είναι για δοκιμή.

     Η "Δοκιμή πλεξίματος σχεδίου" το "test knitting", είναι  και ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξουμε  τον αγαπημένο μας ανεξάρτητο σχεδιαστή.

η λατρεμένη μου Lily Go http://www.ravelry.com/designers/lily-go
      Για να πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία «δοκιμής πλεξίματος σχεδίου», δεν είναι αναγκαίο  ν’ανήκουμε σε κάποιον σύλλογο ή σε μια ομάδα πλεξίματος . Ούτε και απαραίτητα να έχουμε εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στο πλέξιμο.

 Όταν ανακοινώνεται μια δοκιμή πλεξίματος, υπάρχουν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο που χρειάζεται να έχει η πλέκτρια/πλέκτης για να λάβει μέρος στη συγκεκριμένη  δοκιμή πλεξίματος. Αν το επιπεδό πλεξίματος  μας , μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο του σχεδίου μποροθμε να διεκδικήσουμε να είμαστετε μια test knitter για το συγκεκριμένο  σχέδιο. 
Θα  αναφέρω κάποια στοιχεία που είναι σημαντικά να τα γνωρίζουμε ώστε να αποφασίσουμε αν θα λάβουμε μέρος σε μία «δοκιμή πλεξίματος σχεδίου» - «test knitting”. 
To λατρεμένο μου σχέδιο για  shawlette Liza, πλεγμένο στο test knitting απο την εξαίρετη πλεκτοφίλη Giota Giovanaki

1.Γνώσεις γραπτής ορολογίας σχεδίων πλεξίματος και σχεδιαγραμμάτων.
Θα πρέπει να έχετε τέτοιες γνώσεις που να μπορείτε να ακολουθήσετε(να διαβάσετε) τις γραπτές οδηγίες του σχεδίου ή και τα σχεδιαγράμματα. Συνήθως τα σχέδια είναι γραμμένα στα αγγλικά  (λιγότερα στα γερμανικά και γαλλικά). Υπάρχουν όμως και σχέδια που πλέον γράφονται στην ελληνική γλώσσα η οποία εδώ και περίπου 2 χρόνια έχει ενταχθεί και στις γλώσσες που μπορεί κάποια σχεδιάστρια να καταθέσει στην τράπεζα σχεδίων της παγκόσμιας πλεκτικής κοινότητας Ravelry.
2. Γνωρίστε τις απαιτήσεις του τεστ μέσα από την ανακοίνωση που θα αναζητά πλέκτριες για δοκιμή πλεξίματος .

Σε μια ανακοίνωση για δοκιμή πλεξίματος, αναφέρονται σαφώς οι ημερομηνίες που θα αρχίσει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δοκιμή του πλεξίματος , οπότε και θα πρέπει να είστε σίγουρη ότι είστε σε θέση να ολοκληρώσετε το πλεκτό σας στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να είστε συνεπής γιατί οι σχεδιαστές,  θα υπολογίζουν στις δικές σας πληροφορίες.
Στην ανακοίνωση επίσης θα αναφέρεται το νήμα  και η ποσότητα του νήματος που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για το συγκεκριμένο πλεκτό (όχι απαραίτητα το νήμα μιας συγκεκριμένης εταιρίας, αλλά το πάχος και η υφή του νήματος) και είναι σωστό,  να το ακολουθήσετε τις οδηγίες και προτάσεις των σχεδιαστών,  για να τσεκάρουμε αν μπορεί να ανταποκριθούν οι οδηγίες στο σχέδιο.  π.χ. το δείγμα του πλεκτού και τις διαστάσεις –τον αριθμό των πόντων. Άλλο νήμα σημαίνει διαφορετικό μέγεθος.
 
3. Να είστε ειλικρινείς για την πλεκτική σας εμπειρία (κυρίως με τον εαυτό σας)
H “δ
οκιμές πλεξίματος σχεδίου” είναι ανοιχτές  σε όλα τα επίπεδα πλεξίματος, μην αισθάνεστε άσχημα αν είστε αρχάρια ή αρχάριος.
  Το να είσαι ειλικρινής για το επίπεδο της πλεκτικής σου δεξιότητας,  θα βοηθήσει τους σχεδιαστές να δούνε αν μπορείς ν’ανταποκριθείς στην ανάγκη του σχεδίου που θα τεστάρουν αλλά κυρίως θα σε προστατεύσει από το γεγονός να μπεις σε μία διαδικασία που θα σε γεμίσει άγχος και ανασφάλεια.
4. Να είστε ευέλικτοι και ανεκτικοί
Τα περισσότερα σχέδια για δοκιμή πλεξίματος, δεν είναι στην τελική τους μορφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι διαμορφωμένα τέλεια . Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα δουλέψετε με ένα σχέδιο που το πιο πιθανόν δεν θα μοιάζει, αλλά ούτε  η ροή του θα είναι όπως αυτά που έχετε συνηθίσει να δουλεύετε.

5. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μετρητές, μεζούρες και μετρίδια σειρών.
Εδώ, δεν πλέκουμε για τον εαυτό μας, χρειάζονται λεπτομέρειες και ακριβείς διαστάσεις, αριθμοί πόντων, αριθμοί σειρών κλπ. Οπότε σημειώνουμε, μετράμε και τσεκάρουμε τα γραφόμενα του σχεδίου με το αποτέλεσμα στο πλεκτό μας αν συμφωνούν . 


6. Θα πρέπει να κρατάτε  σημειώσεις καθώς πλέκετε το σχέδιο.  
Καταρχήν βγάζουμε μια φωτοτυπία το σχέδιο που δοκιμάζουμε –τεστάρουμε  και κρατάμε σημειώσεις επάνω στη φωτοτυπία εκεί που (κάτι μας φαίνεται  περίεργο  ή δυσνόητο ή προκαλεί σύγχυση ή ο αριθμός των πόντων που αναφέρεται στο σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στο πλέξιμο ή μπορείτε να βρείτε μια οδηγία που δεν έχει νόημα εκεί που γράφτηκε), σημειώστε το πριν προχωρήσετε. Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις και σ’ένα σημειωματάριο ή τετράδιο. Η εμπειρία μου προτείνει να κρατήσετε  όλες τις σημειώσεις σας σε ένα τυπωμένο αντίγραφο του σχεδίου. Με αυτόν τον τρόπο είναι συγκεντρωμένες σε ένα μέρος όταν πρόκειται να ενημερώσετε τους σχεδιαστές και θα έχετε ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς :το ίδιο το σχέδιο.
το σχέδιό μου "Thassos" πλεγμένο από την πλεκτοφίλη μου  Ρένα Γαλάνη στο test knitting 




7. Μην κάνετε αλλαγές και παρεμβάσεις στο σχέδιο  ενώ πλέκετε για τεστ.
Είναι δελεαστικό να τροποποιήσετε αυτό ή εκείνο ώστε να ανταποκρίνεται στα δικά σας 
θέλω και τις πλεκτικές σας επιλογές . Όμως εδώ κάνουμε δοκιμή πλεξίματος ενός συγκεκριμένου σχεδίου, γι αυτό εχετε επιλεγεί για να πάρετε μέρος σε αυτό το τεστάρισμα. Πλέξτε το πλεκτό, όπως  ακριβώς είναι στις οδηγίες, έτσι ώστε οι σχεδιαστές  να είναι σίγουροι ότι το σχέδιο του πλεκτού του είναι σωστό και ακριβές.
8.Δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τη διαδικασία πλεξίματος του σχεδίου κατά τη "δοκιμή πλεξίματος" ούτε και μεγάλες και κοντινές φωτογραφίες από το σχέδιο που πλέκουμε.   
9. Θα πρέπει να διατηρείτε επικοινωνία με την σχεδιάστρια ή τον σχεδιαστή.
Στην ανακοίνωση του τεστ, θα υπάρχει και ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας (πχ. Θα επικοινωνείτε μέσω email ή inbox ,messenger, group in ravelry).Οι σχεδιαστές θα πρέπει να έχουν συχνή επικοινωνία μαζί μας, καθώς πλέκουμε για να δούνε αν έχουν προκύψει προβλήματα στο σχέδιο. Θα μας ενημερώνουν συχνά αν 


εντοπίσουν λάθη στο σχέδιο πιθανά από άλλες πλέκτριες και πρέπει να αλλάξει 
το σχέδιο άμεσα για να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε.Αν εντοπίσετε κάποιο σοβαρό λάθος στο σχέδιο, π.χ. οι οδηγίες του σχεδίου δεν βγάζουν σωστά τον γιακά από μία ζακέτα, τότε θα στείλετε άμεσα μήνυμα στους σχεδιαστές για να ζητήσετε οδηγίες πώς να προχωρήσετε και να σας λύσει το θέμα. 
 
το σχέδιό μου Lime πλεγμένο από την Ioanna Feri
10.  Η ολοκλήρωση της δοκιμής πλεξίματος  Φτάσαμε ολοκληρώσαμε το πλεκτό του σχεδίου. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό κομμάτι της δοκιμής πλεξίματος σχεδίου – του τέστ.

Αφού ολοκληρωθεί το πλεκτό μας σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου, το μπλογκάρουμε σύμφωνα με τις οδηγίες των σχεδιαστών και το παρατηρούμε. 

Είναι αυτό το αποτέλεσμα του σχεδίου, όπως το σκεφτόσασταν ή το είδατε πλεγμένο ως δείγμα;Το μέγεθος του είναι σωστό;
Θα είχατε να προτείνετε κάποιες αλλαγές π.χ. στο μέγεθος;Τα νήματα που ανέφεραν οι σχεδιαστές συμφωνούσαν με αυτά που τελικά χρησιμοποιήσατε; Κάντε τον απολογισμό σας σχετικά με τη συμμετοχή σας στο τεστ
δοκιμής πλεξίματος, τη συνεργασία σας με τους σχεδιαστές , την ενημέρωση και την επικοινωνία σας.
Εάν πληρώνατε γι αυτό το σχέδιο, θα ήσασταν ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα και τον τρόπο που ήταν γραμμένο το σχέδιο.

Ολες αυτές οι παραπάνω σκέψεις και τις ιδέες που είχατε ενώ πλέξατε το αντικείμενο 
και ίσως και άλλες που δεν μπορώ εδώ να σκεφτώ, θα πρέπει να γραφούν και να 
σταλούν στους σχεδιαστές για να τους βοηθήσουν να έχουν ένα «μεταμήνυμα»-feedback που θα συμβάλει θετικά στο σχέδιό τους και ανοδικά για τα επόμενα  πλεκτο-σχεδιαστικά τους βήματα.

11.
Και τελευταία άφησα την απάντηση στην ερώτηση : Που μπορούμε να μάθουμε ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένα "Test Knitting" - μία "Δοκιμή Πλεξίματος Σχεδίου";  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι:
1. Ακολουθήστε τους αγαπημένους σας σχεδιαστές πλεξίματος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Συχνά οι σχεδιαστές ανακοινώνουν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν μία δοκιμή πλεξίματος - τις περισσότερες φορές 1 μήνα τουλάχιστον πρίν ξεκινήσει η δοκιμή - . Μόλις δείτε κάτι σχετικό, αδράξτε την ευκαιρία και ελάτε σε επικοινωνία μαζί του μέσω inbox ή messenger για να δείτε αν μπορείτε να πάρετε μέρος. 


2. Κάντε εγγραφή στην παγκόσμια πλεκτική κοινότητα Ravelry http://www.ravelry.com/ 
Εκεί, θα βρείτε πολλούς σχεδιαστές οι οποίοι μέσα στις ομάδες πλεξίματος που διατηρούν, αναβάζουν ανακοινώσεις σχετικά με "Δοκιμές Πλεξίματος" που πρόκειται να κάνουν για το νέο τους σχέδιο.  Επίσης υπάρχουν και forum όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές ανακοινώσεις για "δοκιμές πλεξίματος" οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν. Μπορείτε να δείτε στους δύο παρακάτω συνδέσμους  , 2 ομάδες αποκλειστικά για test knitting- δοκιμή πλεξίματος . Testing Pool
 και επίσης free-pattern-testers.



Ελπίζω και εύχομαι το άρθρο αυτό να συμβάλλει ώστε οι  αυξηθούν οι  test knitters  





What  somebody have to know about the “Test Knitting”,  before deciding to become "test knitter"
The above are very reasonable queries that are created in people involved with knitting amateurishly or professionally. The same question I had many years ago when I first introduced the term, to the international knitting community Ravelry http://www.ravelry.com/.
I will try through my knowledge and experience as a knitter, test knitter and knitter designer in simple words to convey to you the meaning of the term test knitting. Most designers, before active the new knitting of crocheting design, include in the process of designing a "knitting test"
The testers (who are involved in the test knitting) as they knit the pattern, pay their attention to and look to the knitting instructions for any ambiguities that may exist or shortcomings so as to remind the designers to correct them before the design is made available to Knitted market. This helps designers identify any mistakes or inaccuracies when writing the project.
The knitting test procedure is determined by the designer.
Some designers (perhaps most) ask the testers to overwrite and correct any mistakes in the pattern and publish a picture of your knitwear when they complete it by referring to the name of the designer / designer.  Also some designers ask to testers, to complete a short questionnaire with their experience from the test and the pattern.

     In countries with a big and strong knitting culture some knitting yarn factories, provide yarns for knitting and sometimes even pay testers to take part, in Test Knitting .

However, smaller designers can not afford payment and usually ask testers to use their own yarns and designers offer their patterns free for testing.
     "Test knitting" is a great way to support our beloved independent designer.To participates in a "knitting test" process, it is not necessary to join a club or a knitting group. Nor necessarily have a great experience in knitting.
When a knitting test is announced, there are information about the level that the knitter needs to have for take part in the test knitting.  Some important elements to know if you will decide whether to take part in a "test knitting" test.
1. Knowledge of written terminology of knitting patterns and how to reading charts of pattern..
You should have such knowledge that you can follow (read) the written instructions of the pattern. Most of patterns have written instructions in English.
2. Know the test requirements through the announcement that will look for knitters to test knitting.
In a knitting test announcement, clearly indicate the dates to begin and the knitting test will have to be completed, so you should be sure that you are able to finish your knitwear at that time. It's important to be consistent because designers will count on your own information.
The announcement also mentions the yarn and amount of yarn you will need to use for that knit (not exactly the company but the thickness and texture of the yarn) and it is right to follow the instructions and suggestions of the designer.
3. Be honest about your knitting experience (mainly by yourself)The "pattern knitting tests" are open at all levels of knitting, do not feel bad if you are a beginner.Being honest about your level of knitting skills will help designers to see if you can respond to the need of the pattern,  they are going to test but mainly protect you from going into a process that will fill you with anxiety and insecurity .
4. Be flexible and tolerant
most knitting patterns are not in their final form. As a result, they are not perfect. You should be prepared to work with a pattern, that is not complete and doesn’t run like the patterns those you used to working on.  


5. We need to use meters, measuring tape and line medians.Is very important for the designer, to has exactly details and exact dimensions, point numbers, series numbers, etc. So mark, measure and check the information of the pattern with the result on the knitwear if they agree.
6. You should take notes as you knit the design.
First of all, we make a photocopy of the pattern, we note and take notes on the photocopy where (something that seems strange or tricky or confusing or the number of points mentioned in the plan does not correspond to knitting or you can find a directive that does not Meaning where it was written), note before proceeding. You can also take notes on a notebook.
7. Do not make changes and interventions in the pattern, while you are knitting for testing.
Knit the pattern, through the instructions so that the designers are sure the pattern of the knit is correct and accurate.
8. We do not publish photos of the knitting process of the pattern during the "knitting test", nor large and close photographs of the pattern we knit.
9. You should keep in touch with the designers
In the test announcement, there will also be information on how to communicate (eg, you will be contacted by email or inbox, messenger, group in ravelry). Designers should have frequent contact with us as. They will often tell us mistakes in the design possibly from other knitters and need to change the pattern.
10. Finishing the knitting test - finished the knit of the pattern. But this is not the only important part of the test knitting. Now you have to give your experience to the designer.
How were the instructions of the pattern?  The info about the yarn, the info about the measuring dimensions the communication with the designer, your
suggestions for changes or your thoughts on the pattern. All these are very important for the desinger and are your feedback about the pattern.
11.

 
And last  the answer in the question: "How we can informed that a" Test Knitting "is going to start ? There are several ways:
1. Follow your favorite knitting designers in Social Media Networks. Often the designers announce that they are going to start a knitting test - most of the time at least 1 month before the test starts -. Once you see something relevant, take the opportunity and come in contact with him through inbox or messenger to see if you can take part.
2. Join the Ravelry World Knitting Community    http://www.ravelry.com/
There, you will find many designers who, within the knitting groups they keep, are picking up announcements about "Knitting Tests" they are about to do for their new pattern. There is also a forum where you can find too many announcements about "knitting tests" that are about to begin. You can see the two links below, 2 groups for test knitting - knitting test. TestingPool
 And also free-pattern-testers.

I hope and wish this article will be helpful for knitters to be “Test Knitter”.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου